2015. április 10., péntek

100 éves magyar animáció


 
A Vigadóban nyílt kiállítást meg kellett hosszabbítani népszerűsége miatt. Bár hiányoltam a kiállított bábok mennyiségét, az ottlévőknek annál inkább örültem.



Az illusztrált szöveges tablókon viszont a kezdetektől nagy alapossággal mesél a kiállítás, a kortárs magyar animációig eljutva.
Az MMA oldalán mindenféle olvasható a kiállításról: http://www.mma.hu/muveszeti-hirek/-/event/10180/magyar-animacio-100
így inkább személyes lelkesedésemet tenném itt közzé.
Már rég szerelmes vagyok a műfajba, és nehéz is volt megállnom, hogy ne menjek vissza hetente megnézni a kiállíátst, mert már csak gondolkodni is e témáról nagyon inspiráló. Ez az a műfaj, amiben bármi lehetséges, igen, itt lehet kisIstent játszani, ez minden mozi alfája és omegája. (Rövidke tanári pályfutásom alatt igyekeztem is beoltani minden gyereket stop motion szenvedéllyel. Ma már csak a saját gyerekeimet és néhány "nagy gyereket" lelkesítek)
 Jóleső volt látni, olvasni a nagy kedvencekről, kiknek figurái meghatározták gyermekkorunk képi világát, s agyonhallgatott külföldön élő magyar tehetségekről. Így csodálkoztam rá, hogy Marczincsák György Pál (George Pál) 1944-ben életmű Oscart kapott. Ő volt a Puppetoons alapítója, a "Pál Doll" jellegzetes fa figurák kitalálója.
Láthattam Rófusz Ferenc 1981-ben kapott Oscar díjját is, amit olyan botrányosan,- szintén a pártpolitika öntörvényűsége miatt- csak utólag kaphatott meg.


 Ma amikor semmi sem korlátozhat minket az alkotásban, mégis meglepően kevés magyar animációval találkozhatunk itthon. A gyermekeink nincsenek abban a szerencsés helyzetben, hogy saját kultúrájuk mesefilmjeit nézhetnék. Jó esetben esetleg a mi gyermekkorunk meséi eljutnak ugyan hozzájuk, de a mai alkotók filmjei alig. Pedgi születnek bőven ma is animációk. Íme filmfesztiválokon kiderül:
 kis kedv-csináló lista:
http://artnews.hu/2014/08/25/szazeves-a-magyar-animacio-valogatas-a-hazai-animacios-filmmuveszet-klasszikus-es-friss-alkotasaibol/


 Jó volna , ha nem csak szakmai fesztiválokn, hanem a közönéghez is eljutnának a tehetséges fiatalok munkái, ugyanis a MOME-ról kikerült hallgatói munkák tarolják a díjakat. A kiállításon láthatók voltak Vácz Péter, számos nemzetközi díjat nyert Nyuszi és Őz című munkájának figurái, amiről bővebben, s képekkel itt:
http://www.szeretlekmagyarorszag.hu/vilagot-hodit-a-magyar-rajzfilm/
amit azért is ajánlok, mert a munkafolyamatokba is betekintést enged, itt pedig a kész mű:https://www.youtube.com/watch?v=_IEvklgjC-U
Nagyszerű, még sok ilyet!
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése